Greece Estate Group

PELOPONNESOS

November 15, 2009

.

Peloponnesos NORD

Många tycker att Peloponnesos är det mest grekiska och ett av de vackraste områden i Grekland. Inte många skandinaver känner Peloponnesos, trots att den är Greklands största halvön och utgör en stor del av landet.

Peloponnesos ligger mellan Egeiska havet i öst och Ioniska havet i väst. Den Korintiska kanalen skiljer halvön från fastlandet.

Peloponnesos är Grekland i minatyr och ger dig allt vad landet kan erbjuda. Höga berg, gröna skogar, vackra fjällbyar med stenbyggda hus, fantastiska stränder med azurblå vatten m.m. Peloponnesos är Greklands essens !

Här finner du många av de stora historiska städerna, som Mykene, Epidavrus, Sparta och sist men inte minst Olympia.

KastroKillini_GrekHotell

Här har vi flera olika egendomar till salu i Nord; Akrata och Korinth region, i Öst; Argolida och Poros region och i SYD; i Stoupa (Mani området) søder om Kalamata.

Bilden är tagen i västra Peloponnesos i Kastro-Kilini. Från Kilini tar man färjan till Kefalonia och Zakynthos.

.

Peloponnesos SYD

Stoupa på Peloponnesos ligger i Mani området, söder om Kalamata.

Området är mycket populär bland semesterfirande nordeuropeer. Under sommarhalvåret finns det flera charterflyg till Kalamata flygplats från flera städer i Europa. Kalamata flygplats är en timmes bilkörning från Stoupa. Karakteristisk för området är de vackra stenbyggda hus.

I antiken var Stoupa känd under namnet Lefktra, en av ”de fria lakoniska städer ” som frigjorde sig från Spartas hegemoni. Namnet kommer från kungen Lefkippos. Dagens Stoupa är relativt ny by, ty fram till mitten 1800-talet, ingen ville bosätta sig nära havet av rädslan till turkar och pirater.

Vid stranden och runt Stoupa området finns det flera underjordiska källor som gör att havsvattnet är 2-3 gr kallare än normalt, vilket känns uppfriskande under de varma sommardagarna.

Solnedgången är fantastisk här i Stoupa. Den måste upplevas !

Ett besök till de små fjällbyarna är ett måste när du är i Stoupa. Du kan ta dig ditt antigen med de lokala bussarna eller med bil.  Vägarna har god standard och trafiken är gles. Vi garanterar intressanta upplevelser.

Från Stoupa har du inte långt till flera intressanta platser och sevärdheter. T.ex. Mystras med sin otroliga atmosfär,  Monemvasia, Pylos, Methoni, Olympia, Epidavrus m.m.

I byn finns det ett bra urval av restauranger, barer och kafeer samt flera matbutiker.

Stoupa har de två bästa stränderna i området. Kalogria och stranden mitt i byn.

Peloponnesos Øst

Består av områdena Argolida och Attica (Poros kommun). Bilden under är tagen från sydsidan av Galatas på Peloponnesos. Poros stad ses i bakgrunden. Poros ligger faktisk i samma län som Aten, Attika, även om detta faktiskt ligger längst öst av Peloponnesos.

Argolida området ligger syd om Korinth området och har många olika och sommarorter. Den mest kända platsen i området är Nafplio. Detta var faktiskt den första huvudstaden i Grekland. Namn från kulturhistorien som Mykene och inte minst Epidavros finner vi också här. Längst kusten både sydost om Nafplio och i öst av Argolida, är det flera städer som är populära städer för grekernas ”husbyggnad”.

Områdena är gröna och frodiga för det mesta. I slätterna nord om Nafplio odlas mycket frukt i form av apelsiner, citron m.m.

Fastighetsmarknaden visar tecken på högre priser i detta område än i andra områden av landet.

Greece Estate Group